Οικονομάκου Φιλάνθη,

Ψυχολόγος,ψυχοθεραπεύτρια, MSc, PHd 

Συχνά ακούμε ψυχοσωματικό σύμπτωμα, ψυχοσωματική αιτία, ψυχογενής αιτιολογία κλπ.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα πρόκειται για συμπτώματα που δεν θα πρέπει να θεωρούνται λιγότερο αληθινά από τα καθαρά σωματικά συμπτώματα, το άτομο υποφέρει από αυτά και απαιτούν και αυτά προσοχή.

Το αίτιο που τα προκαλεί δεν είναι οργανικής αιτίας αλλά είναι αίτιο παρουσίας πολλών παραγόντων με κύριο βασικό τον ψυχολογικό παράγοντα.

Εμφάνιση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων :

  • στο καρδιαγγειακό σύστημα ( ταχυκαρδία, αρρυθμίες, «φτερούγισμα» στην καρδιά, τσιμπήματα στην καρδιά )
  • στο πεπτικό σύστημα ( σφίξιμο στο στομάχι, σπαστική κολίτιδα, αναγωγές του γαστρικού περιεχομένου, καούρα, σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου )
  • στη σεξουαλική λειτουργία ( δυσκολία στύσης, δυσπαρεύνια, ανοργασμικότητα )
  • στις διατροφικές συμπεριφορές( ανορεξία, αυξημένη όρεξη, βουλημία )
  • στο μυοσκελετικό σύστημα ( οσφυαλγία )
  • στο αναπνευστικό σύστημα ( ταχύπνοια, δύσπνοια )
  • στο ενδοκρινολογικό και νευρικό σύστημα
  • διάφορες δερματολογικές παθήσεις ( έκζεμα, τριχοφάγος, λεύκη κλπ )

Τα συμπτώματα αυτά αποτελούν σωματικοποίηση του άγχους ψυχολογικών συγκρούσεωναπωθημένων συναιςθημάτων και γενικώς καταπιεσμένων συμπεριφορών.

Απωθημένες σκέψεις που βρίσκονται καλά κρυμμένες και δεν θέλουμε να τις επικοινωνήσουμε ή πολλές φορές όταν δεν έχουμε τη δύναμη να τις αντιμετωπίσουμε, βρίσκουν τρόπο  έκφρασης μέσω του σώματος.

Όσο και αν καταπιέσουμε τα συναισθήματά μας,είναι βέβαιο ότι αυτά θα εκφραστούν . Το μυαλό ξεχνά, το σώμα ποτέ …

Η ψυχή και το σώμα αποτελούν ένα αδιάσπαστο και ενιαίο σύνολο. Όταν πάσχει το ένα, μοιραία συμπαρασύρει και το άλλο, γιαυτό έχει μεγάλη σημασία η αναζήτηση της ισορροπίας.

Η ψυχοθεραπεία είναι απαραίτητη πριν το άτομο ακόμη  εμφανίσει έκπτωση της λειτουργικότητάς του.

Βοηθά στον μη περιορισμό της λιβιδινικής, συναισθηματικής και αναπαραστατικής δραστηριότητάς του. Λειτουργεί ώστε η σκέψη και ο λόγος του ατόμου να μην προσκολλώνται με μηχανιστικό τρόπο στην καθημερινότητα και να μην ανακόπτονται από το ασυνείδητο.

Έτσι η ψυχοθεραπεία με ψυχοδυναμικό προσανατολισμό βοηθά η ψυχοσωματική νόσος να μην μείνει ένα αμετάφραστο μήνυμα. Το άτομο να μην οδηγηθεί σιωπηλά σε ψυχική αποδιοργάνωση, με παράλληλη εκδήλωση σωματικοποίησης.

Η μεταβιβαστική σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου είναι η ευκαιρία να «ζωντανέψει» η συναισθηματική ζωή του ατόμου και να περιοριστεί η απουσία της ψυχικής εκπροσώπισης της.

CategoryΓενικά

© 2018 Οικονομάκου Φιλάνθη, All Rights Reserved | Powered by Κατασκευή Ιστοσελίδων - Χρυσός Οδηγός