Οικονομάκου Φιλάνθη,
Ψυχολόγος,ψυχοθεραπεύτρια, MSc, PHd
Η ερωτική επιθυμία δεν είναι κάτι το σταθερό και το αμετάβλητο.Ποικίλει από άτομο σε άτομο στη διάρκεια των διαφόρων περιόδων και φάσεων της ζωής του.Συχνά στα ζευγάρια όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά στην σεξουαλική επιθυμία των δύο συντρόφων,τα ζευγάρια δυσκολεύονται να το διαχειριστούν,πράγμα που επηρεάζει τη δυναμική της σχέσης τους.
Η μείωςη ή η απουσία ερωτικής επιθυμίας μπορεί να αποτελεί ένδειξη πως κάτι δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε,όχι μόνο στο σώμα αλλά και στην ψυχή και στη ζωή γενικότερα.Ο άνθρωπος είναι μια ψυχοσωματική ολότητα και οποιαδήποτε δυσλειτουργία στον ψυχοσυναισθηματικό του κόσμο μπορεί να επηρεάσει το σώμα του και το αντίστροφο.
Για παράδειγμα,όταν κάποιος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην εργασία του,τότε αυτά είναι πολύ πιθανόν να έχουν επιπτώσεις στην ερωτική του διάθεση και επιθυμία.
Η ερωτική επιθυμία μπορεί να επηρεαστεί και από πολλούς αντικειμενικούς και υποκειμενικούς/ ψυχολογικούς παράγοντες δηλαδή από σκέψεις και συνειδητά και αςυνείδητα συναιςθήματα που σχετίζονται με την έλλειψη επιθυμίας για σεξ.
Για παράδειγμα,μπορεί να αφορά στο φόβο κάποιου για το αν και κατά πόσο θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ή στις ανάγκες του/της συντρόφου του,στο φόβο για εγγύτητα,για συναισθηματική και σωματική ένταση κλπ
Το κακό σεξ και η συνήθεια κάνει πολλά ζευγάρια να δυσκολεύονται να εκφράσουν ανοικτά τις ερωτικές επιθυμίες,τις σκέψεις τους και τις φαντασιώσεις τους.Δεν νιώθουν άνετα να ζητήσουν από τον συντροφό τους αυτό που θέλουν πραγματικά στο σεξ.
Το άγχος και η ντροπή κάποιου για το σώμα του,μπορούν να μπλοκάρουν την ερωτική επιθυμία.Όταν κάποιος έχει κακή εικόνα για τον εαυτό του και το σώμα του,όταν αισθάνεται ανεπαρκής,του είναι δύσκολο να πιστέψει ότι είναι ερωτικά επιθυμητός.
Διάφορες τραυματικές εμπειρίες ,πχ εμπειρίες σεξουαλικής παρενόχλησης κλπ ή μη ολοκληρωμένη διεργαςία πένθους ή θλίψης επίσης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ερωτική επιθυμία.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση ύπαρξης ανεπίλυτων συγκρούςεων και εντάςεων στη σχέση πχ η κριτική,οι καυγάδες,η έλλειψη σεβασμού,η υποτίμηση απομακρύνουν τους δυο συντρόφους.
Η ρουτίνα των μακροχρόνιων σχέσεων κουράζει και φθείρει συχνά την έκφραςη της σεξουαλικότητας των δυο συντρόφων.
Το να γνωρίζεις εκ των προτέρων τον τρόπο,τον τόπο,την ημέρα και τον χρόνο που θα κάνεις έρωτα δεν ευνοεί ούτε τη φαντασία,ούτε το ενδεχόμενο μιας ευχάριστης έκπληξης αλλά ούτε και την επιθυμία.
Ορισμένες αςθένειες ή η λήψη κάποιων φαρμακευτικών σκευαςμάτων πχ αντικαταθληπτικών,αγχολυτικών ή αντιυπερτασικών μπορεί να μειώσουν τη libido.
Η σεξουαλική δυσλειτουργία σε άνδρες που αντιμετωπίζουν κάποιο στυτικό πρόβλημα ή που εκσπερματίζουν πρόωρα ή αργά,μπορεί να τους κυριεύει από φόβο ή ανασφάλεια με αποτέλεσμα να αποφεύγουν τις σεξουαλικές επαφές.
Ο αυνανισμός μερικές φορές λειτουργεί εις βάρος των σεξουαλικών επαφών.
Ορμονικές αλλαγές πχ χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση,που οδηγεί σε κολπική ξηρότητα ή η γέννηςη ενός παιδιού κλπ μπορεί να να λειτουργούν υπέρ της σεξουαλικής αποχής στις γυναίκες.
Η έλλειψη ύπνου,μπορεί να δημιουργήσει έντονη κόπωση.Και το να μπορέσει κάποιος να κοιμηθεί και να ξεκουραστεί είναι προτιμότερο πολλές φορές από το να επιδοθεί σε σεξουαλική δραστηριότητα.
Όταν οι ερωτικές επαφές αραιώνουν και παύουν να ικανοποιούν,η ανοικτή και ήρεμη συζήτηςη με τον/την σύντροφο για τα συναισθήματα,τις σκέψεις και τους προβληματισμούς καταρχήν ενδείκνυνται.
Το σύνηθες όμως είναι όταν παγιώνεται μια δύσκολη κατάσταση,να παρατηρείται ένα είδος “συναισθηματικό διαζύγιο” μεταξύ του ζευγαριού οπότε η αναζήτηση βοήθειας από κάποιον ειδικό είναι απαραίτητη.
Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι η διατήρηςη μιας καλής σεξουαλικής λειτουργίας μεγαλώνοντας είναι σημαντικό κριτήριο ποιότητας ζωής,της ψυχοςυναιςθηματικής ιςορροπίας και της καλής βιολογικής μας υγείας.