Οικονομάκου Φιλάνθη,

Ψυχολόγος,ψυχοθεραπεύτρια, MSc, PHd 

Η απιστία αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα κρίσης στο ζευγάρι.

Με την απιστία κλονίζεται και χάνεται η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο ζευγάρι και αποβαίνει τις περισσότερες φορές καταστροφική για τις σχέσεις.

Γιατί οι άνθρωποι απιστούν;

Συνήθως παρατηρούνται :

  • προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού και ελλειψη επικοινωνίας
  • χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανασφάλειες και ανάγκη για επιβεβαίωση του ατόμου που απιστεί
  • προβλήματα στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού ( μικρότερη συχνότητα, έλλειψη ικανοποίησης και απόλαυσης κατα τη διάρκεια των επαφών, συνειδητοποίηση διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού μέςα στη σχέςη κλπ )
  • συναισθηματικά κενά, έλλειψη στοργής, ανάγκη ανανέωσης μέσω νέων γνωριμιών
  • ρουτίνα, απώλεια ενδιαφέροντος, μονοτονία καθημερινότητας
  • θέματα ψυχικής υγείας, πχ διπολική διαταραχή
  • εθισμοί, χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθιστούν τον άνθρωπο πιο ευάλωτο και επιρρεπή στην απιστία.

Ένας άνδρας συνήθως απιστεί για επιβεβαίωση του ανδρισμού, για εκτόνωση και ικανοποίηση των σεξουαλικών του ορμών. Δεν αισθάνεται ότι πρέπει απαραίτητα να εμπλακεί συναισθηματικά με το τρίτο άτομο για να προβεί σε σεξουαλική πράξη.

Αντίθετα η γυναίκα τις περισσότερες φορές απατά τον σύντροφό της όταν βιώνει συναισθηματικά κενά. Αναζητά να καλύψει τις συναισθηματικές της ανάγκες με ένα νέο πρόσωπο και που πριν απιστήσει, συναισθηματικά έχει δεθεί μαζί του, έχει «εγκεφαλικά» απιστήσει πρώτα.

Πως αντιμετωπίζεται η απιστία εφόσον ο/η απατημένος αποφασίσει να συγχωρέσει

τον/την σύντροφό του ;

Η ειλικρίνεια είναι πολύ σημαντική ανάμεσα στο ζευγάρι. Η αποκάλυψη το πιο πιθανόν είναι ότι θα φέρει θυμό, οργή στον απατημένο σύντροφο. Η προδοσία είναι μεγάλο ναρκισσιστικό πλήγμα.

Πρέπει καταρχήν να ακολουθήσει μια περίοδο προσαρμογής στη νέα κατάσταση.

Το γεγονός της απιστίας πρέπει να μην μείνει στο επίκεντρο, αλλά να γίνει εστιασμός στα προβλήματα της σχέσης. Δεν χρειάζονται οι λεπτομέρειες. Αυτές φτιάχνουν εικόνες στο μυαλό του απατημένου και πληγώνουν ανεπανόρθωτα.

Η ειλικρινής μεταμέλεια αυτού που απίςτηςε και η προσπάθεια να αποκτηθεί πάλι η εμπιστοσύνη του απατημένου συντρόφου είναι ο στόχος.

Για να ξεπεραστεί η απιστία πρέπει να υπάρχει πραγματική αγάπη και θέληση και από τις δύο πλευρές για να σωθεί η σχέση.

Η συμβολή εδώ της θεραπεία ζεύγους είναι πολύτιμη για την επανασύνδεση. Ο ειδικός σύμβουλος, θεραπευτής θα δώσει  στον καθένα την ευκαιρία σε ατομικές συνεδρίες να δουλέψει τα συναισθήματά του ξεχωριστά και μετά ως ζευγάρι, μαζί.

Θα βοηθήσει το ζευγάρι να διαχειριστεί το στρες που δημιουργεί η κατάσταση της απιστίας, την ένταση ή τον εκνευρισμό, την κατάθλιψη πιθανόν και θα προχωρήσει μαζί του στην επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης.

Αν το ζευγάρι δεσμευτεί ως προς τη θεραπευτική διαδικασία, θα καταφέρει να αναγνωρίςει τα δυςλειτουργικά μοτίβα της σχέςης, επικοινωνίας του αλλά και αυτά που κουβαλά ο καθένας μόνος του και επαναλαμβάνει από τη δικιά του οικογένεια καταγωγής, επιβαρύνοντας τη σχέση του με τον συντροφό του.

© 2018 Οικονομάκου Φιλάνθη, All Rights Reserved | Powered by Κατασκευή Ιστοσελίδων - Χρυσός Οδηγός